torsdag 27 maj 2010

Kontraproduktivt och idéfattigt bostad(S)utspel.

De tre ledande socialdemokraterna i Stockholm, Göteborg och Malmö kallar sitt utspel för en kraftfull och trovärdig satsning för ökat byggande och en hållbar bostadssituation i storstäderna, men faktum är att de inte föreslår någonting nytt. Istället lämpar de över allt ansvar på staten. De lovar att använda de redskap som finns i kommunerna idag och det är väl det minsta man kan begära. Frågan man ställer sig är ju varför man inte har gjort detta innan. S har ju redan idag makten och ansvaret för bostadsbyggandet i både Göteborg och Malmö.

Förslaget att de ska ställa högre miljökrav än vad som regleras i lagstiftningen när de säljer kommunal mark till bostadsproduktion riskerar dessutom att minska viljan att bygga hos byggföretagen och därmed få motsatt effekt. Kombinationen statliga bidrag och omfattande detaljreglering bidrar inte till ökat bostadsbyggande. Byggbranschen vill ha flexibilitet och långsiktighet, inte detaljregleras av socialdemokraterna. Det vet man av erfarenhet från det tidigare investeringsstödet.

Att socialdemokraterna inte förstår att det är bra för människor att kunna äga sin egen bostad är obegripligt. Man kan värna allmännyttan och ändå tillåta försäljningar och därmed få en naturlig blandning av upplåtelseformer i de områden som idag så totalt domineras av hyresrätter. Att förbättra möjligheterna för människor att göra bostadskarriär skulle på ett betydande sätt kunna bryta bostadssegregationen i Malmö.