onsdag 11 augusti 2010

Lex-Vellinge missar målet.

Socialdemokraterna vill tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar. De föreslår idag att de vill sprida flyktingarna över hela landet genom en ny lagstiftning kallad "Lex Vellinge".

Löser förslaget problem såsom arbetslöshet, trångboddhet och dåliga skolresultat i kommuner med stor utanförskapsproblematik? Nej, knappast, eftersom S med sitt förslag missar målet. 270 av landets 290 kommuner har redan avtal och tar emot nyanlända invandrare. Det betyder att frivilligheten för kommunerna, som vi moderater slår vakt om, fungerar rätt så bra.

Nej, S missar målet med sitt förslag eftersom det över huvud taget inte tar hänsyn till flyktingarnas möjligheter att så snabbt som möjligt kunna etablera sig i samhället och på arbetsmarknaden. Det viktiga är att det i en kommun som tar emot flyktingar finns bostäder, goda utbildningsmöjligheter för barnen och möjlighet att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden. Uppfyller kommunen inte dessa krav gör man flyktingarna en björntjänst om man, som S vill, tvångsplacerar dem där.

Flyktingmottagandet är ett statligt ansvar och därför måste också staten se till att flyktingarna hamnar i kommuner där chanserna att skapa sig ett gott och självständigt liv är störst. Att på ett effektivt sätt motivera flyktingarna att flytta dit är avgörande för en framgångsrik integration. För att lyckas måste också EBO-lagen slopas eftersom den endast fungerar i teorin.