fredag 29 oktober 2010

"Femårsplan" för Malmö.

De rödgröna i Malmö har kommit överens om nya riktlinjer för samarbetet de kommande 4 åren. Det är inte mycket nytt som presenteras i det tolvsidiga dokumentet, men det som är nytt osar av ökat vänsterinflytande. När det gäller att komma åt Malmös ödesfråga, det växande utanförskapet, lämnar dokumentet mycket i övrigt att önska.

Några exempel ur överenskommelsen nedan:

För att komma år problemen i skolan föreslår man t ex att ännu mer ämnesundervisning ska ske på modersmålet. Konsekvensen av detta är naturligtvis att barn med bristande svenskkunskaper ska möta svenska språket under ännu färre timmar än idag. Detta är inte lösningen! Svenska språket är nyckeln till det svenska samhället och en förutsättning för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden i framtiden. Ett betydligt bättre sätt att angripa problemet är att satsa rejält på svenskundervisningen i början av barnens vistelse i Sverige för att sedan gå över till ämnesundervisning och ordinarie skola. Visst, barnen kanske får börja vanlig skola något år senare än andra jämnåriga, men de får istället en rimlig chans att klara kunskapsmålen i framtiden. Det är så vi kan lägga en stabil grund, istället för att bara lappa och laga med sommarskolor osv efter nian.

Kommunisterna i Malmös vänster har dessutom fått igenom sitt krav på återkommunalisering av upphandlade välfärdstjänster. När avtalen för upphandlade tjänster går ut ska dessa utvärderas och ställas mot alternativet "egen regi" innan de upphandlas igen. Detta rimmar väldigt illa med stadens ambitioner att verka näringslivsvänligt. Kommunal konkurrens är ofta den tydligaste kritiken som stadens näringsliv riktar mot Malmö stad i olika undersökningar. Tror inte att den kritiken kommer att minska kommande mandatperiod.

När det gäller tryggheten är det tydligt att kommunisterna och miljöpartisterna fått gehör för sin kritik mot kameraövervakning. Inte heller denna mandatperiod ska försöksverksamheten permanentas. Reepalus förslag om att kameraövervaka stråket lär därmed inte bli verklighet oavsett vilka förändringar i lagstiftningen som Alliansregeringen genomför. Platt fall alltså!

Kommunisterna har även fått genomslag för sitt förakt för ägandet när det gäller bostadspolitiken. I dokumentet skriver man att "Vi vill att alla ska ha tillträde till bostadsmarknaden på lika villkor". En tydlig signal till byggbolagen/fastighetsägarna att de på sikt kommer att tvingas till att lämna över alla hyresrätter till den kommunala bostadsförmedlingen. Antalet byggbolag som knackar på Malmös dörr när detta blir verklighet är nog inte särskilt många.

Förslaget ska inte misstolkas som man menar att alla ska ha rätt till en bostad, utan att alla oavsett vilka behov du har, om du är ensamstående förälder eller om du precis upptäckt att det är dags att flytta hemifrån, så är en kölapp till den kommunala bostadskön det alternativ som ska erbjudas dig. Det är inte rättvisa att inte ta några individuella hänsyn. Det är ett osmakligt förakt mot individen!

Som vanligt ser vänsterledningen inga fördelar i människors möjlighet att göra bostadskarriär, d v s att under livet förändra sin boendesituation efter sina förändrade behov och därmed under resans gång frigöra bostäder efter hand som man själv flyttar. Man ser heller inga fördelar med tryggheten i att kunna äga sin egen bostad. Tänk om boende i Malmös utanförskapsområden kunde påbörja sin bostadskarriär genom att få ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt. Då hade omvandlingen av områdena från sociala problemområden till fungerande blandade områden kunnat ta fart på allvar. Men icke! Ett återinförande av principen "ingen malmöbo ska äga mer jord än som får plats i en blomkruka" ger inga framgångsvibbar precis.

I övrigt nämns inget om simarenan som ska ersätta Aq-va-kul. Till malmöbornas förfång står denna fråga helt stilla eftersom vänsterledningen inte är överens. Och så ska biltullar införas.....Huvva!