måndag 11 oktober 2010

Stadsdelar i Malmö - 10, 5 eller inga.

En fråga som dykt upp i dagarna är att Reepalu vill minska antalet stadsdelsnämnder i Malmö från tio till fem. Spontant låter ju detta som en bra idé. Särskilt med tanke på att kostnaden för bara den dubbeladministration som själva organisationen med tio stadsdelsförvaltningar för med sig är på över 200 miljoner varje år.

Malmömoderaterna har under alla år som Malmö har haft denna organisation protesterat högljutt mot slöseriet med skattebetalarnas pengar. Skattepengar ska i så liten utsträckning som möjligt gå till administration. Men vår kritik mot stadsdelsorganisationen handlar om mycket mer än pengar och byråkrati.

Organisationen infördes under parollen "århundradets demokratireform". Något som sedan i oberoende utvärderingar visade sig ha blivit en stor flopp. Det fanns inget så tydde på att tio så kallade lokala fullmäktige runt om i staden hade förbättrat kontakten mellan medborgarna och stadens politiker. Däremot hade politikernas kontakt med kommunens tjänstemän förbättrats avsevärt. Knappast värt 200 mkr, eller hur?

Härutöver innebär stadsdelsindelningen av Malmö en rad nackdelar vad avser valfrihet och rättvisa. Konstgjorda gränser mellan olika delar av Malmö har i praktiken inneburit en förstärkt segregation av staden. Stadsdelsförvaltningarna värnar "sina" medborgares intressen och detta kan i praktiken innebära att t ex dyra platser på äldreboenden läggs ner i en stadsdel samtidigt som nya byggs i en annan. Ett oförsvarbart slöseri med resurser! Barnfamiljer kan i praktiken nekas plats på den mest närliggande förskolan bara för att den råkar ligga på fel sida om stadsdelsgränsen osv osv.

En annan orättvisa är finansieringen. Varje stadsdel får varje år en påse med pengar att fritt fördela på vård, skola och omsorg mm. Därför ser också kvaliteten på verksamheterna i stadsdelarna olika ut. Till exempel finns det bara pengar till s k demensteam i fyra av Malmös tio stadsdelar vilket bl a har lett till en dam i Limhamn under ett helt år inte fick det professionella stöd hon behövde för att kunna duscha.

Nej, Reepalu, det behövs större förändringar än att bara minska antalet stadsdelar i Malmö.